Puračić, najstarija čaršija u sjeveroistočnom dijelu BiH, pored tradicionalnog vašara i puračke ćaske, prepoznatljiv je i po bijeloj te tahan-halvi koju priprema porodica Begić. Posljednjih godina posao vodi Samir Begić. Ja sam treća generacija u svojoj porodici koja se bavi ovim poslom, kaže Samir i dodaje da mu se otac školovao za slastičara, pa je nakon završene škole i šegrtovanja, 1964. godine otvorio radnju u Puračiću. Djed, iako po profesiji nije slastičar, također je bio uključen u poslove. Od malih nogu Samir se interesirao za pripremu raznih slatkiša. Prvo je samo pomagao, a sa 14 godina i samostalno radio. Šećer je neka vrsta umjetnosti, svi šećeri nisu istog kvaliteta i ne mogu se upotrijebiti za proizvodnju kvalitetne tahan-halve. Mi smo uvijek kvalitet stavljali na prvo mjesto, iako smo nekad zbog tog radili uz minimalnu zaradu. S obzirom na to da se tahan-halva pravi od šećera i susamovog ulja, odnosno tahina, ona se može svrstati među najzdravije slatkiše, pojašnjava Samir svoju poslovnu filozofiju.
Puračić, najstarija čaršija u sjeveroistočnom dijelu BiH, pored tradicionalnog vašara i puračke ćaske, prepoznatljiv je i po bijeloj te tahan-halvi koju priprema porodica Begić. Posljednjih godina posao vodi Samir Begić.
Treća generacija
- Ja sam treća generacija u svojoj porodici koja se bavi ovim poslom - kaže Samir i dodaje da mu se otac školovao za slastičara, pa je nakon završene škole i šegrtovanja, 1964. godine otvorio radnju u Puračiću. Djed, iako po profesiji nije slastičar, također je bio uključen u poslove.
Od malih nogu Samir se interesirao za pripremu raznih slatkiša. Prvo je samo pomagao, a sa 14 godina i samostalno radio.
- Šećer je neka vrsta umjetnosti, svi šećeri nisu istog kvaliteta i ne mogu se upotrijebiti za proizvodnju kvalitetne tahan-halve. Mi smo uvijek kvalitet stavljali na prvo mjesto, iako smo nekad zbog tog radili uz minimalnu zaradu. S obzirom na to da se tahan-halva pravi od šećera i susamovog ulja, odnosno tahina, ona se može svrstati među najzdravije slatkiše - pojašnjava Samir svoju poslovnu filozofiju.
Poseban značaj
Vašar u Puračiću uvijek je imao poseban značaj u poslovnom kalendaru Begića. Svake godine treba procijeniti koliko čega treba pripremiti. Tahan-halva je najprodavaniji proizvod. Nekada se dobro prodavala i bijela tvrda halva, ali je posljednjih godina potiskuje bijela, mehka. Posljednji novitet je crna halva s orasima.
Sve ove halve, kao i rahatlokum, orašnice, lizalice, ciglice, šećerne bombone i bez vašara uvijek se mogu kupiti u Puračiću, u radnji "Bosfor".
Redovno na sajmovima
Od 1. maja pa do kraja novembra Samir je s ekipom radnika na sajmovima i vašarima širom BiH. Najveće mu je priznanje za rad kada godinama iste mušterije dolaze za njegovu tezgu ili maksuz dođu u Puračić.